Tuan Puan ada masalah tak nak simpan RM 10k setahun..? Ada orang cakap nilai ni cukup besar hinggakan boleh bayar deposit rumah ataupun melamar orang rumah.

Tuan Puan cuba fahamkan konsepnya, kemudian cuba setkan berapa yang diperlukan. Jom baca perkongsian bagaimana nak simpan RM 10k setahun.

7 Cara Mudah Simpan RM 10k Setahun.

1. Bergaji / Ada Sumber Pendapatan

Pertama sekali Tuan Puan mestilah perlu ada sumber pendapatan contohnya gaji, komisyen, elaun, royalti dan sebagainya. Yerla, kalau takde pendapatan nak simpan apa kan..?

2. Tetapkan MATLAMAT dan BERAPA Nak Simpan Sebulan.

Katalah Tuan / Cik Puan nak simpan duit sebab nak kahwin atau buat bayar kos-kos berkaitan dalam membeli rumah.

Contoh kita setkan SAYA NAK SIMPAN RM 10K SETAHUN SEBAB NAK BELI RUMAH.

3. Jadikan Target Tahunan Kepada Bulanan dan Harian Supaya Ia Nampak Lebih Realistik dan Mudah Dicapai

Bagi yang Tuan Puan yang bekerja, boleh set target kepada bulanan. Maksudnya RM 10k dibahagi dengan 12 bulan, Tuan Puan cuma perlu simpan rm 834.

Namun jika Tuan Puan kerja sendiri macam rider Grab, Food Panda, pasar malam dan sebagainya, lebih baik simpan secara harian.

Maksudnya RM 10k dibahagikan dengan 365 hari, Tuan Puan cuma perlu simpan RM 27.40. Rasanya dalam 5-8 trip setiap hari boleh dapat simpan kan..?

4. Sentiasa Kekalkan MATLAMAT Simpan Duit, Namun Jangan Terlalu Rigid.

Kita tak perlulah rigid sangat yang duit simpanan ni langsung tak boleh usik.

Jika ada KECEMASAN yang sangat perlu guna duit, gunakan ajelah. ELAKKAN MEMINJAM dari sesiapapun melainkan jika memang terpaksa dan tiada sumber lain lagi. Cuma nanti bulan berikutnya cubalah ganti balik “pinjaman” dari simpanan kita tu.

Kita bukanlah berlumba dengan sesiapa untuk tengok siapa yang paling cepat simpan RM 10K. Kita cuma berlumba dengan diri sendiri. Pencapaian kita tahun ini lebih baik dari tahun lepas ; itulah kemenangan sebenar yang kita dapat.

5. Simpan Duit Ditempat Yang Susah Dicapai

Cuba asingkan siap-siap duit ni ke akaun bank lain sebaik dapat gaji. Lagi bagus jika akaun tersebut takde kad ATM. Bila susah nak ambil, bermakna matlamat kita lebih mudah tercapai.

6. Sedekah, Waqaf dan Zakat Perlu Diutamakan. 

Sebab nak pulun simpan duit punya pasal, janganlah kedekut dengan diri sendiri dan orang lain.

Setiap bulan just reward diri sendiri dengan sekadarnya. Jangan lupa bagi duit belanja kat mak ayah di kampong serta masukkanlah duit kat dalam tabung masjid.

Kita memang tahu berapa GAJI kita bulan ini, tetapi kita pasti tak tahu berapa REZEKI yang Allah bagi.

7. Percaya dan Yakin Diri Sendiri & Follow The Flow.

Sangat mudah bila kita ada matlamat dan tahu bagaimana nak capai matlamat. Percaya dan yakin dengan diri sendiri.
Bila berhadapan dengan masalah, cuma tukar cara dan jangan sesekali tukar matlamat.

Kesimpulan

Sangat mudah untuk kita simpan RM 10k setahun jika tahu caranya. Pastinya banyak masalah yang boleh diselesaikan apabila kita ada “lebihan” RM 10k yang kita simpan secara konsisten.

CL suka nak baca perkongsian Tuan Puan yang berjaya buat simpanan walaupun bagi sesetengah orang nilai tu adalah kecil. Sedangkan sebuah rumah pun didirikan dari sekecil bata, apatah pula dengan kehidupan kita yang lebih “besar” kan.?

Pin It on Pinterest